Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:664425
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 09.06.2014.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

5.EIROPADOME
Regulē LES 15.p.; LESD 235.-236.p.
Eiropadome ir visneformālākā no ES institūcijām. Sākotnēji tā darbojās neoficiāli kā forums, kur noritēja apspriedes starp ES valstu vadītājiem. 1992.gadā tā ieguva oficiālu statusu, bet 2009.gadā kļuva par vienu no septiņām oficiālajām ES iestādēm.
Eiropadome sastāv no dalībvalstu vai to valdību vadītājiem, tās priekšsēdētāja (šobrīd Hermanis van Rompejs) un Komisijas priekšsēdētāja. Tās darbībā piedalās Augstais pārstāvis ārlietās un drošības jautājumos.
Eiropadomes prezidents = ES prezidents. To ievēl uz 2,5 gadiem. Amats ieviests ar Lisabonas līgumu. Eiropadomes prezidenta galvenais uzdevums ir nodrošināt Eiropadomes darba nepārtrauktību starp sanāksmēm, kā arī atbildēt par sanāksmju dienas kārtību.
Eiropadome ir galvenā politiskā institūcija ES, jo sastāv no dalībvalstu vadītājiem. Tā nosprauž galvenos vispārīgos politiskos virzienu un prioritātes (pēc kuriem vadās EK ES tiesību izstrādē). Eiropadome pati neveic likumdošanas funkciju, bet tikai:
1)nosaka ES vispārējās politiskās ievirzes un prioritātes;
2)risina sarežģītus vai „delikātus” jautājumus, kurus nevar nokārtot zemākā starpvaldību līmenī.
Eiropadomes sanāksmes ir augstākā līmeņa tikšanās, kur ES valstu vadītāji pulcējas, lai spriestu par vispārējās politiskām prioritātēm un galvenajām iniciatīvām. Parasti notiek četras sanāksmes gadā (vada priekšsēdētājs)  divas reizes sešos mēnešos. Taču vajadzības gadījumā priekšsēdētājs var sasaukt īpašu sanāksmi. Parasti sanāksmes notiek Briselē.
Eiropadomē lēmumus pieņem pēc vienprātības principa, izņemot gadījumus, kad ES līgumos paredzēts kas cits (dažkārt var ar kvalificētu balsu vairākumu). Eiropadomes un Komisijas priekšsēdētājam, kā arī Augstajam pārstāvim nav balsstiesību.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties