Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
14,20 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:909371
 
Vērtējums:
Publicēts: 25.01.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 20 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    3
  DARBA RAŽĪGUMA BŪTĪBA UN MŪSDIENU TEORIJAS    5
1.1.  Darba ražīguma definīcija un aprēķins    5
1.2.  Reinženierings    12
1.3.  Visaptverošā kvalitātes vadīšana    17
1.4.  Six Sigma    26
1.5.  Ierobežojumu teorija    31
1.6.  Taupīgā vadīšana    33
Darba fragmentsAizvērt

Kā liecina pasaules prakse: zems darba ražīguma līmenis un gausi tā augšanas tempi ir galvenais iemesls ekonomiskai atpalicībai. Ir atzīts, ka darba ražīguma pieaugums ir noteicošais efektivitātes rādītāja faktors jebkurai funkcionējošai sistēmai, gan mikroekonomikas, gan makroekonomikas līmenī. Darba ražīgums ir viens no svarīgākajiem ražošanas efektivitātes rādītājiem, šobrīd, mūsdienu pasaulē, ekonomiskā attīstība ir stingri balstīta uz darba ražīguma līmeņa izaugsmi, jo lielāks darba ražīguma līmenis, jo lielāks ir ekonomiskais potenciāls, jo lielāka līdz ar to arī sabiedriskā labklājība.
Pasaules attīstītākajās valstīs jau ilgāku laiku darbojas speciālas institūcijas, kas izstrādā darba ražīguma vadīšanas tehnoloģijas. Eiropā vēl pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados savu darbu uzsāka Eiropas ražīguma aģentūra (ERA). Kopš 1966. gada darbojas Eiropas ražīguma nacionālo centru asociācija (ERNCA). ASV sekmīgi funkcionē Amerikas darba ražīguma centrs, kā arī ASV Darba ministrijas sastāvā ir Ražīguma un tehnoloģiju nodaļa, tās uzdevumi ir veikt darba ražīguma līmeņa noteikšanu un analīzi ekonomikas sektoros, nozarēs, izvērtēt zinātnes un tehnikas attīstības ietekmi uz cilvēkresursiem, izstrādājot ministrijas vadībai attiecīgas rekomendācijas. Arī Krievijā liela uzmanība tiek veltīta darba ražīgumam. 1992. gadā tika nodibināts Viskrievijas darba ražīguma un darba aizsardzības centrs, kuram arī ir izveidoti reģionālie centri. Līdzīga rakstura centrs – Nacionālais ražīguma centrs funkcionē Japānā.
Ja mēs skatāmies no sabiedriskās koncepcijas viedokļa, tad ražīgums tiek interpretēts kā cilvēka nepārtraukta tieksme meklēt iespējas uzlabot esošo, t.i., uzlabot to, kas ir šobrīd, tagad. Šī koncepcija balstās uz atziņu, ka par cilvēces pašsaprotamu mērķi ir pieņemts uzskatīt attīstību. Gan garīgo, gan fizisko attīstību, vajadzību pēc personīgas pilnības. Kā uzskata populārākais personības vadības konsultants Amerikā, kopš Deila Kārnegī1, Dr. Stīvens R. Kovejs - cilvēkiem ir raksturīgas spējas un tiekšanās uz izcilību. Bez šīs mūžīgās tieksmes attīstīties cilvēki tā arī nebūtu nokāpuši no kokiem, un nodrošināt šo attīstību var pārliecība, ka cilvēks var šodien strādāt labāk nekā vakar, rīt labāk kā šodien.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties