Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:681954
 
Vērtējums:
Publicēts: 09.04.2013.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2000. - 2010. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  TEORĒTISKAIS APRAKSTS    3
  LINGVISTISKAIS APRAKSTS    8
  IZMANTOTĀ LITERATŪRA    11
Darba fragmentsAizvērt

Formveidošana
Dokumenta sastādītājs veido veiksmīgas formas gan lietvārdiem, gan īpašības vārdiem, gan darbības vārdiem. Tekstā atrodami vairāki veiksmīgi piemēri lietvārdu lietojumam ģenitīva locījumā (valdes priekšsēdētāja, Darbinieka), taču ir atrodami arī daži nepareizi lietvārda locījumi, kas nereti dzirdami arī sarunvalodā (nav tiesības). Tekstā bieži lietoti īpašības vārdi, tie tiek izmantoti veiksmīgi, īpašas kļūdas nav novērojamas (saprātīgu prasību izpilde, konfidenciāla informācija); reizēm tiek lietota īpašības vārda noteiktā galotne (materiālajiem zaudējumiem, noteiktajā kārtībā). Darbības vārdi gandrīz visos gadījumos tiek lietoti nenoteiksmē (ievērot, rūpēties), retāk tie tiek lietoti vienskaitļa trešajā personā (iesniedz), bet pavisam reti tiek lietots darbības vārds ciešamajā kārtā (tiek veikta). Ļoti bieži tiek izmantoti prievārdi (uzdots u.c.), no kuriem vairums lietots vai nu neprecīzi, vai nu nevietā (noslēdz Līgumu, izbeigt darba attiecības).

Sintakses normu ievērošana
Kopumā teksts sintaktiski ir veiksmīgi sastādīts, ir vairākas neprecizitātes, kuras autore vairāk saista ar neveiksmīgu ortoēpisko lietojumu un neprecīzu vārdu lietojumu sarunvalodā. Tā kā latviešu valodā liela nozīme ir otroēpijai, tekstā atrodamās kļūdas nav pārsteidzošas. Reizēm tekstā sastopama liekvārdība, kad kā vienlīdzīgi teikuma locekļi ir sinonīmi vai vārdi ar līdzīgu nozīmi (pavēle, rīkojums), taču, ņemot vērā, ka teksts ir lietišķs un reizēm juridisku aspektu dēļ ir vajadzība līguma puses pasargāt no pārpratumiem un nevēlamām juridiskām sekām, šāda stilistiska atkāpe, pēc autores domām, ir pieļaujama. Nepareizi tiek lietots vārds nākošais vārdu savienojumā nākošais mēnesis, kas tekstā lietots divas reizes. Pēc autores domām, neveiksmīgi lietots norādāmais vietniekvārds tas, ar to paskaidrojot, ka iepriekš minētais nosacījums attiecināms uz vienu no līdzēju pusēm (Darbiniekam nav tiesības parakstīt dokumentus un uzņemties Saistības Sabiedrības vārdā, ja to tieši un rakstiski nav pilnvarojis Darba devējs).

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −9,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1331335
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties