Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:974313
 
Vērtējums:
Publicēts: 14.04.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Baroks pasaulē   
  Baroks Latvijā   
  Secinājumi   
  Pielikums   
Darba fragmentsAizvērt

Baroks ir vēsturisks mākslas un arhitektūras stils, kam raksturīgs dekoratīvs krāšņums, liektas līnijas un formas, gleznainums, dažādi gaismas efekti, spēcīgas, spožas gaismas un ēnas kontrasts, dramatisms. Tas aizsākās Eiropā ap 1600. gadu, un dominēja visu 17.gs. Baroka nosaukums, iespējams, radies no sena portugāļu valodas vārda barocco, kas apzīmē neregulāras formas pērles. 1925. g. Pazaureks izteica hipotēzi, ka vārds "baroks" ir radies no vārda "parūka" (itāliešu parrucca, franču perruque).
Baroks izpaudās ne tikai tēlotājmākslā, bet arī arhitektūrā, literatūrā un mūzikā. Tas ir radies Itālijā, pretreformācijas gaitā, kad katoļu baznīca centās padarīt dievkalpojumus un arī pašu baznīcu krāšņāku un pievilcīgāku. Jaunais mākslas stils saskanēja ar absolūtisma valdnieku pasaules uzskatiem, tāpēc tas strauji ienāca 17. un 18. gs. valdnieku galmos – pilīs, dārzos, tērpos. Visuzskatamāk tas izpaudās arhitektūrā. Bieži vecās gotiskās baznīcas un viduslaikos celtās ēkas, kuras tobrīd atzina par neglītām un novecojušām, pārbūvēja, ieviešot baroka elementus, vai vismaz izgreznojot ar modernu baroka altāri.
Pirmo reizi vēsturē, tieši baroks savienoja divus pasaules uzskatus – stilu un dzīves veidu, kas cilvēku dzīvē kļuva savstarpēji saistīti. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties