Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:265150
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 20.09.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 9 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    2
  1905. – 1907.gada radītās revolucionārās varas institūcijas    3
  Tiesību avoti Krievijas impērijā 1905. – 1907.gadā    9
  Izmantotā literatūra    11
Darba fragmentsAizvērt

TIESĪBU AVOTI KRIEVIJAS IMPĒRIJĀ 1905. – 1907.GADĀ
1. 1905.gada 30.oktobra Manifests (Krievijas impērijas ministru padomes priekšsēdētājs Vitte gribēja, lai tā būtu necila lapele (formāls paziņojums), tomēr Nikolajs II pastāvēja uz nosaukumu Manifests, tādējādi gribēdams parādīt savu labo gribu). Manifestā tautai tika apsolītas tiesības un brīvības (t.sk. sapulču, vārda brīvība), bet kā likumdevējs orgāns tika izveidota valsts dome. 30.oktobra Manifests nedeva vēlamo rezultātu, jo tā izdošana bija nokavēta – tādējādi imperators parādīja savu nespēku: sākās masveida sacelšanās Kijevā, Odesā. Arī Rīgā LSDSP aicināja boikotēt Manifestu un neticēt tajā apsolītajām tiesībām. Turpmākajos divos mēnešos revolūcija sasniedz savu kulmināciju. Pēc 30.oktobra vēstījuma latviešu strādnieku partija sāk darboties pilnīgi atklāti. Par galvenajiem mērķiem kļūst cara patvaldības gāšana, Satversmes sapulces vēlēšanas, republikas nodibināšana cara valsts vietā.
2. Likums par izmaiņām Valsts Domes Vēlēšanās 1905.gada 24.decembrī (izmainīja 1905.gada 19.augusta nolikumu par valsts domes vēlēšanām) – tika piešķirtas vēlētāju tiesību fabriku un rūpnīcu strādniekiem. Tiek noteikts pilnvarnieku (vēlētāju izvēlēto) skaits, piemēram, no Vidzemes guberņā (un Rīgā) 5 pilnvarnieki. Tiek noteikts, ka strādnieki no sava vidus ievēl pilnvarniekus pēc sekojoša principa: uzņēmumos ar vīriešu kārtas pārstāvjiem no 50 – 1000 tiek izvirzīts 1 pilnvarnieks, ja ir vairāk kā 1000 strādājošo – pa 1 pārstāvim no katra 1000.
3. Vidzemes guberņā iecelts Ģenerālgubernators un 1905.gada decembrī izsludināts kara stāvoklis. Sākas bruņotas sacelšanās Tukumā, Skrīveros. Rīgā, Liepāja, Ventspilī sākās Ģenerālstreiks. 25.decembrī Valkā ieradās no Krievijas soda ekspedīcija, kas uzsāka pretošanās apspiešanas pasākumus – aresti, apšaušana, miesas sodi izpildīties publiski. Kara stāvoklis Baltijas guberņās darbojās līdz pat 1908.gadam. Tiesību avotu, tāpat kā pašu tiesību šajā periodā Baltijas guberņās nebija – tie nedarbojās.
4. 1906.gada 6.maijā tiek izdots Valsts Pamatlikumu krājums, kurā tiek nostiprinātas Krievijas imperatora (kā monarha) tiesības un samazinātas Krievijas domes pilnvaras. “Viskrievijas imperatoram ir visaugstākā patvaldnieka vara”. Tiek noteikta visu likumu pieņemšanā imperatora prerogatīva pār Valsts domes lēmumiem, kā arī liela daļa likumu tiek noņemta no Valsts domes kompetences. Neliels izvilkums no pamatlikuma krājuma: 1) valdnieka persona ir neaizskarama un svēta; 2) imperators veic likumdošanas varu vienībā ar Valsts Padomi (Valsts padomes institūts tika izveidots 1810.gada 14.janvārī ar Manifestu „Valsts Padomes izveidošana” – Valsts Padomes priekšgalā bija pats imperators) un Valsts Domi; 3) imperatoram ir prioritāte likumdošanā; 4) imperators ir valsts augstākais ārējo sakaru vadītājs; 5) imperators izsludina karu un slēdz mieru; 6) imperators izsludina kara vai ārkārtēju stāvokli; 7) tiesu varu lemj imperatora ar likumu ieceltas tiesas – tiesas spriedumi tiek pasludināti imperatora vārdā; 8) Valsts Dome un Valsts Padome tiek sasaukta pēc imperatora ukaza; 9) Valsts Padomei un Valsts Domei ir vienādas likumdošanas tiesības.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1245343
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties