Eseju konkursa „Eseju maratons 2008” NOLIKUMS

1. Rīkotājs
1.1. Eseju konkursa „Eseju maratons 2008” (turpmāk - Konkurss) rīkotājs ir interneta bibliotēka „Atlants.lv”, reģ.nr. BLB1913 (turpmāk - Rīkotājs).
2. Tēma un mērķis
2.1. Konkursam iesniedzamo eseju (turpmāk - Esejas) tēma ir „Es Latvijā”. Esejai var tikt pievienots apakšnosaukums.
2.2. Konkursa mērķis ir nodrošināt Latvijas jauniešiem iespēju radoši izpausties un izteikt savu viedokli par savām attiecībām ar tautu, zemi, valsti, kā arī spriest par aktuālo un neaktuālo šajās attiecībās.
3. Termiņš un dalībnieki
3.1. Eseju pieņemšana sākas 2008.gada 9.septembrī un norisinās līdz 2008.gada 21.novembrim. Eseju vērtēšana sākas no 2008.gada 9.septembrī un norisinās līdz 2008.gada 28.novembrim.
3.2. Konkursā var piedalīties visi Latvijas pamata un vidējās izglītības iestāžu audzēkņi (turpmāk - Dalībnieki).
4. Iesniegšanas kārtība
4.1. Viens Dalībnieks Konkursam var iesniegt vienu patstāvīgi radītu Eseju latviešu valodā. Konkursā nepiedalās vairāku autoru (autoru kolektīva) radītas esejas, kā arī esejas, kuras Rīkotājs atzīst par nepiemērotām Konkursam.
4.2. Esejas iesniedzamas elektroniskā formā, izmantojot tam paredzētu elektronisku formu Rīkotāja vietnē ar adresi „http://www.atlants.lv/maratons2008”.
5. Vērtēšanas kārtība
5.1. Žūrijas vērtējums
5.1.1. Žūrija sastāv no vispārējās vidējās izglītības un profesionālās izglītības iestāžu pedagogiem, kuri piekrīt piedalīties Konkursa žūrijā, un pieciem Rīkotāja izvirzītiem pārstāvjiem.
5.1.2. Žūrija vērtē esejas trijās kategorijās: aktualitāte un oriģinalitāte; struktūra un izteiksme; valodas bagātība un pareizrakstība.
5.1.3. Katrā kategorijā Esejas tiek vērtētas desmit baļļu sistēmā (10 - izcili, 9 - teicami, 8 - ļoti labi, 7 - labi, 6 - gandrīz labi, 5 - viduvēji, 4 - gandrīz viduvēji, 3 - vāji, 2 - ļoti vāji, 1 - ļoti, ļoti vāji). Katras Esejas galīgo žūrijas vērtējumu nosaka visu vērtējumu summu dalot ar vērtējumu skaitu (vidējais aritmētiskais vērtējums).
5.2. Publikas vērtējums
5.2.1. Publiku veido interneta bibliotēkas „Atlants.lv” reģistrētie lietotāji un apmeklētāji.
5.2.2. Publika vērtē iesniegtās esejas emocionāli piecu baļļu sistēmā (5 – izcili, 4 – labi, 3 – viduvēji, 2 – vāji, 1 – ļoti vāji). Katras Esejas galīgo publikas vērtējumu nosaka, visu vērtējumu summu dalot ar vērtējumu skaitu (vidējais aritmētiskais vērtējums) un reizinot ar objektivitātes indeksu. Sākotnējais (pirmā vērtējuma) objektivitātes indekss ir 0,5 (piecas desmitdaļas), ar katru nākošo vērtējumu tas aug par 0,005 (piecām tūkstošdaļām). Objektivitātes indekss nevar būt lielāks par 1 (vienu).
5.3. Kopvērtējums
5.3.1. Esejas kopvērtējumu nosaka žūrijas un publikas vērtējums vienādās daļās. Ja kopvērtējums ir vienāds, tad augstāku pozīciju ieņem tā Eseja, kurai ir augstāks žūrijas vērtējums. Ja žūrijas vērtējums arī ir vienāds, tad augstāku pozīciju ieņem ātrāk iesniegtā Eseja.
6. Balvas un apbalvošana
6.1. Katrs Dalībnieks, kura Eseja ir apstiprināta Konkursam, saņem vienu veicināšanas balvu - bezmaksas materiālu no interneta bibliotēkas "Atlants.lv", dziesmu no interneta mūzikas veikala "DoReMi.lv" vai bezmaksas ISIC skolnieku karti. Dalībnieks izvēlas vienu no piedāvātajām veicināšanas balvām. Veicināšanas balvu skaits ir ierobežots, tādēļ Dalībnieka izvēle var tikt ierobežota.
6.2. Konkursa uzvarētāji, t.i., pirmo trīs vietu ieguvēji, saņem sekojošas balvas:
6.2.1. 1.vietas ieguvējs saņem:
6.2.1.1. Ls100 interneta bibliotēkas "Atlants.lv" izmantošanai;
6.2.1.2. Ls100 mūzikas veikala "DoReMi.lv" izmantošanai;
6.2.1.3. pārsteiguma balvas no laikraksta „Diena”, vortāla "E-Skola.lv" un starptautiskās studentu identifikācijas kartes oficiālajiem pārstāvjiem Latvijā – SIA "ISIC.lv".
6.2.2. 2.vietas ieguvējs saņem:
6.2.2.1. Ls75 interneta bibliotēkas "Atlants.lv" izmantošanai;
6.2.2.2. Ls75 mūzikas veikala "DoReMi.lv" izmantošanai;
6.2.2.3. pārsteiguma balvas no laikraksta „Diena”, vortāla "E-Skola.lv" un starptautiskās studentu identifikācijas kartes oficiālajiem pārstāvjiem Latvijā – SIA "ISIC.lv".
6.2.3. 3.vietas ieguvējs saņem:
6.2.3.1. Ls50 interneta bibliotēkas "Atlants.lv" izmantošanai;
6.2.3.2. Ls50 mūzikas veikala "DoReMi.lv" izmantošanai;
6.2.3.3. pārsteiguma balvas no laikraksta „Diena”, vortāla "E-Skola.lv" un starptautiskās studentu identifikācijas kartes oficiālajiem pārstāvjiem Latvijā – SIA "ISIC.lv".
6.3. Konkursa uzvarētāju latviešu valodas un literatūras pasniedzēji saņem sekojošas balvas:
6.3.1. Ls50 interneta bibliotēkas "Atlants.lv" izmantošanai;
6.3.2. Ls50 mūzikas veikala "DoReMi.lv" izmantošanai;
6.3.3. pārsteiguma balvas no laikraksta „Diena”, vortāla "E-Skola.lv" un starptautiskās studentu identifikācijas kartes oficiālajiem pārstāvjiem Latvijā – SIA "ISIC.lv".
6.4. Apbalvošanas laiks un kārtība tiek izsludināta reizē ar Konkursa rezultātu izsludināšanu.