Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:763892
 
Vērtējums:
Publicēts: 16.01.2013.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 15 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Atspoguļojums politiskās plānošanas dokumentos.
Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģija līdz 2030.gadam. „Atbilstoši ES klimata un enerģijas tiesību aktiem Latvijai ir jāpanāk, ka 2020. gadā 40% no gala enerģijas patēriņa nodrošinās atjaunojamie energoresursi (turpmāk tekstā – AER).” Plānā ir palielināt AER izmantošanu. Arī vēja ģeneratori ietilps šajā kategorijā. „Latvijas rīcībā ir pietiekami AER, lai palielinātu no tiem saražotās elektroenerģijas daudzumu.” Šajā dokumentā ir iezīmētas vietas iespējamiem vēja parkiem. Tādas teritorijas ir divās vietās – pie Limbažiem un pie Liepājas. Šajā plānā ietilpst valsts būvēti vēja parki, nevis privātie vēja ģeneratori. „Jau šobrīd ir pietiekams saules un vēja enerģijas izmantošanas potenciāls, un tas noteikti būtu jāattīsta jau nākamajā desmitgadē, ņemot vērā sagaidāmo uzstādāmās jaudas izmaksu kritumu un iespējas izkliedētai enerģijas ražošanai.” Lai palielinātu AER ražotās enerģijas apjomu, var izmantot arī privātpersonas un uzņēmumus. „Lai maksimāli efektīvi izmantotu mūsu rīcībā esošos dabas un cilvēkresursus trūkstošās enerģijas ražošanai, jāattīsta arī izkliedētās un mikrolīmeņa enerģijas ražošana no atjaunojamiem energoresursiem privātajā sektorā. Tā, galvenokārt, varētu būt saules enerģijas izmantošana ūdens sildīšanai un elektroenerģijas ražošanai.”
Vēja ģeneratori šajā dokumentā ir minēti arī ļoti konkrēti. „Vēja enerģijas potenciāla attīstīšana. Vēja elektrostacijas (VES) teorētiski var nodrošināt līdz 15% no elektroenerģijas izstrādes. Jūras vēja elektrostaciju potenciāla izmantošanu kavē likumdošanas bāzes trūkums atbilstošā zonējuma nodrošināšanai. Tā, piemēram, lai sasniegtu 1000 GWst izstrādi, būtu nepieciešams Latvijas Republikas teritoriālajā jūrā un kontinentālajā šelfā izkliedēti izvietot 500 MW VES jaudas, ieplānojot līdz 200 kvadrātkilometru teritorijas to izvietošanai, kā arī paredzot teritorijas sasaistes tīklu izvietošanai uz sauszemes. Priekšnosacījumi VES uzstādīšanai ir vēja jaudu optimālas izmantošanas un izdevīgākās piekļuves pārvades tīkliem nodrošinājums. VES īstenošana vismaz sākotnēji būs salīdzinoši dārga, tādēļ tā jāveic pakāpeniski, nepieciešamības gadījumā paredzot iespējas samērīgam valsts atbalstam šādām investīcijām.”

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties