Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:695311
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 12.06.2013.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Laikposms: 2011. - 2015. g.
Darba fragmentsAizvērt

Juridiskās palīdzības administrācija mēneša laikā pēc valsts kompensācijas pieprasījuma saņemšanas izvērtē iesniegtos dokumentus un pieņem lēmumu par valsts kompensācijas izmaksāšanu vai atteikumu to izmaksāt. Valsts kompensāciju izmaksā mēneša laikā pēc dienas, kad pieņemts lēmums par valsts kompensācijas izmaksu, ieskaitot valsts kompensācijas summu valsts kompensācijas pieprasījumā norādītājā bankas kontā vai pasta norēķinu sistēmas norēķinu kontā.
Latvijā morālā kaitējuma atlīdzības apmēri ir ievērojami zemāki nekā citās Eiropas un pasaules valstīs. Iespējams, tas izskaidrojams ar mūsu valsts attieksmi pret cilvēka veselību un dzīvību, bet, iespējams, vienkārši citviet kompensācijas ir pārāk augstas un neadekvātas. Latvijā morālā kaitējuma atlīdzības apmēru aprēķina atšķirīgi, par pamatu ņemot dažādus kritērijus. Civillikuma 1635. panta otrā daļa nosaka, ka katrā reizē ir jāizvērtē morālā kaitējuma smagums un sekas. Savukārt viena no tiesu praksē piedāvātajām pieejām pieprasa konstatēt četrus svarīgākos elementus: vainas pakāpi, fizisko un morālo ciešanu pakāpi, pušu mantisko stāvokli, samērīguma un taisnīguma principu ievērošanu. Metodes autors norāda, ka kompensācija par pārdzīvotajām ciešanām var tikt noteikta naudas izteiksmē tikai kā savdabīga soda nauda, kura jāmaksā kaitējuma nodarītājam par labu cietušajam un kura paredzēta, lai izlīdzinātu negatīvo ietekmi uz cietušā psihi un likvidētu likumpārkāpuma radītās ciešanas. Ir ļoti grūti objektīvi novērtēt nodarīto morālo kaitējumu. Nodarītā kaitējuma rezultātā morālās ciešanas var mazināt, bet nav iespējams ar konkrētu naudas summu atgriezt personu sākotnējā garīgajā un psiholoģiskajā stāvoklī. Tādējādi pēc savas būtības morālais kaitējums nav atlīdzināms, bet tikai kompensējams.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties