Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:286983
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 17.10.2014.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Lugā „Hamlets” autors V. Šekspīrs lasītājiem piedāvā visai negaidītu notikumu pavērsienu. Hamlets nesavalda emocija un niknuma „karstumā” nogalina nevainīgu cilvēku – Laerta tēvu, kurš palīdzēja spiegot karalim. Laerta tēva mērķis bija noturēt Hamletu mājās pie savas meitas, kura Hamletu mīlēja. Pēc šī notikuma Laerts gribēja Hamletam atriebties, tāpēc sadarbojās ar karali, kurš kā autoritāte ar savu runas mākslu un varu ietekmēja viņu divkaujai ar Hamletu. Tā visa rezultātā Hamlets cīnījās ar Laertu. Taču pirms šīs cīņas viņš Laertam lūdza piedošanu, kas attēlo to, ka Hamletam tomēr nebija pilnīgi vienalga par nevainīgas dvēseles „iznīcināšanu”. Viņā „radās” sirdsapziņas pārmetumi: „Kungs, piedodiet, jums darīju es ļaunu. Bet piedodiet man sava goda labad.”
V. Šekspīrs prot labi atainot taisnīgumu, tā nozīmi. Hamleta un Laerta cīņas beigās karalis izdzēra indes dziru, ko bija gatavojis Hamletam un Laerts sacīja: „Tagad viņš ir veldzēts pēc taisnības ar dziru, ko pats jāvis. Lai mainām piedevības, cēlais Hamlet. Ne manējā, ne mana tēva nāve, lai nav uz tevis, ne uz manis tava.”
Autors savos darbos pierāda nāves nozīmi. Nāve ir varenāka par visu – gan par mīlestību, gan arī par varu. Īpaši savās lugās „Hamlets”, „Makbets” un „Romeo un Džuljeta” V. Šekspīrs labi attēlojis cilvēka un varas attiecības, pienākumus un vainas izjūtu, to, kā vara,
nauda un slava var sabojāt cilvēku attiecības, kā arī paša cilvēka raksturu un morāles. Protams, vienmēr viss ir atkarīgs no personas, situācijas un apkārtējiem cilvēkiem.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1344279
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties