Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:831207
 
Vērtējums:
Publicēts: 22.06.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Pasaulīgs prieks, vieglums un pozitīvs skatījums pausts „Lustēšanās ziņģēs”:
„Saldais prieks, tu pavadi / Visas manas pēdas, / Sirds un prāti lustīgi, / Es nezinu bēdas ”.
Autors lasītājam liek noprast, ka ir vērts priecāties par ikdienā sastopamām lietām. Vajag novērtēt to, kas katram dots, jo pat sīkumos var saskatīt lielu vērtību.
Atliek vien secināt, ka G.F.Stendera izvēlētajai dzejas tematikai ir bijusi konkrēta nozīme jau tās tapšanas laikā. Cik zīmīgas kultūrvēsturiskas pārmaiņas tā viesusi tā laika sabiedrības aktivitātēs un domāšanā, varam vien apbrīnot. Sākot ar cilvēku prātu apgaismošanu un idejiski jaunu tematiku ieviešanu, beidzot ar neizmērojamo ietekmi turpmākā literatūras attīstībā, jo nav noslēpums, ka ne vienam vien latviešu izcelsmes literātam Stenders ir bijis idejiskais padomdevējs.
Kopumā G.F.Stendera dzeja, kas gan tapusi vadoties pēc tā laika sabiedrības tradīcijām, aktualitātēm un vērtībām, spēj viest kādu gudru skatu uz pasaulīgiem notikumiem un garīgām vērtībām arī mūsdienu sabiedrībā. Piemēram, ticības vērtība ir mainījusies, taču tās aktualitāte nav zudusi, kas ļauj noprast par atšķirīgos vēsturiskos posmos mītošo cilvēku vērtībām, domāšanu, kur joprojām stabila vieta atvēlēta lietām, kam ir spēcīga ietekme cilvēku dzīvēs. Arī vēlme saistīt sevi ar dabu pastāv arī šodien. Izjūtot tik spēcīgu industriālo spiedienu cilvēks aizvien tiecas rast līdzsvaru un mieru vietā, kur katram notikumam ir sava nozīme – dabā. Arī mīlas jūtu aktualizācija ļauj cilvēkiem rast patvērumu, kas glābtu tos skumju brīžos. Mirkļos, kad zūd cerība vai sapratne par dzīves jēgu, vai vienkārši ir vēlme gremdēties garīgā pasaulē, vai gūt kādu prātīgu mācību, vērtīgi būs veltīt laiku ievērojama rakstnieka daiļradei, kas spējusi nest zīmīgas dvesmas latviešu laicīgās literatūras attīstībā, kā arī 18. gs. cilvēku domāšanā un dzīvē.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1244020
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties