Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka

Izdevīgi: šodien akcijas cena!

Parastā cena:
21,48
Ietaupījums:
2,36 (11%)
Cena ar atlaidi*:
19,12
Pirkt
Identifikators:616659
Vērtējums:
Publicēts: 03.01.2018.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 53 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2005.g. - 2006.g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    6
  IZMANTOTO SAĪSINĀJUMU SARAKSTS    7
1.  LITERATŪRAS APSKATS    8
1.1.  Svaigu augļu un dārzeņu kvalitātes vispārējās prasības    8
1.2.  Tomātu, apelsīnu un mandarīnu vispārīgais raksturojums    12
1.1.2.  Tomātu vispārīgais raksturojums    12
1.1.3.  Apelsīnu vispārīgais raksturojums    16
1.1.4.  Mandarīnu vispārīgais raksturojums    20
1.3.  Tomātu, apelsīnu un mandarīnu tirgus raksturojums Latvijā    23
2.  MATERIĀLS UN METODIKA    34
2.1.  Morfoloģiskās un bioloģiskās īpatnības un to bioķīmiskais sastāvs tomātiem, apelsīniem un mandarīniem    34
2.1.1.  Tomātu morfoloģisko un bioloģisko īpatnību izpēte    34
2.2.  Darbā izmantotās pētījuma metodes    36
2.2.1.  Augļu masa    36
2.2.2.  Skābes titrēšanas metode    36
2.2.3.  Organoleptiskā novērtēšana    37
2.2.4.  C vitamīna mērījumi    37
2.2.5.  Cietības noteikšana    39
2.2.6.  Šķīstošā sausna    39
3.  PĒTĪJUMA OBJEKTS    41
3.1.  Mandarīni un apelsīni    41
3.2.  Izmantoto šķirņu raksturojums    42
3.2.1.  Clementine    43
3.2.2.  Clemenvilla    44
3.2.3.  Sinfonia    45
3.2.4.  Clemenules    46
3.2.5.  Salustiana    47
3.2.6.  Navelina    47
3.2.7.  Navel    49
3.2.8.  Valencia    50
3.3.  Tomāti    51
3.3.1.  Izmantoto šķirņu raksturojums    52
3.3.2.  Admiro    52
3.3.3.  Arawak    53
3.3.4.  Aurea    53
3.3.5.  Beorange    54
3.3.6.  Belle    54
3.3.7.  Growdena    55
3.3.8.  Nectar    55
3.3.9.  Organza    56
3.4.  Ārzemēs un Latvijā veiktie pētījumi par doto tematu    56
3.4.1.  Latvijas pētījums    56
3.4.2.  Jekaterinburgas studentes pētījums    59
3.4.3.  Lielbritānijas pētījums    60
3.4.4.  Lielbritānijas Austrumu universitātes pētījums    60
4.  REZULTĀTI UN DISKUSIJA    62
4.1.  Ziemas posms    62
4.1.1.  Tomāti    62
4.1.1.1.  Skābes titrēšanas metode    62
4.1.1.2.  Šķīstošās sausnas refrants    65
4.1.1.3.  C vitamīna rādītājs    66
4.1.1.4.  Tomātu cietība    67
4.1.2.  Organoleptiskie rādītāji    73
4.1.3.  C vitamīns    77
4.1.4.  pH līmenis    79
4.1.5.  Šķīstošā sausna    81
4.1.6.  Skābes titrēšanas metode    83
4.1.7.  Subjektīvais vērtējums    85
4.2.  Pavasara posms    87
4.3.  Vasaras posms    88
  SECINĀJUMI    91
  PRIEKŠLIKUMI    92
  LITERATŪRAS SARAKSTS    93
Darba fragmentsAizvērt

SECINĀJUMI
1. Valstis, kas visvairāk importē dārzeņus, ir Spānija (30%), Nīderlande (26%) un Lietuva (19%), savukārt galvenais Latvijas dārzeņu eksporta tirgus ir Baltijas valstis, uz kurām 2014.gadā kopumā tika eksportēti 70% no visiem dārzeņiem.
2. Neskatoties uz C vitamīna priekšrocībām, tam ir kāds būtisks trūkums – tas ir nestabils un ūdenī šķīstošs, tieši šī iemesla dēļ iesaka augļu, dārzeņus un ogas uzņemt svaigā veidā, nevis kaut kādā veidā apstrādātus.
3. Viskvalitatīvākie mandarīni un apelsīni bija no Eco un Rimi tirgotājiem, ņemot vērā visas šajā zinātniskajā darbā pielietotās metodes.
4. Gandrīz visiem pētāmajiem tomātiem C vitamīna saturs ir gandrīz vienāds. Pēc pirmā mēģinājuma ap 13 vienībām, pēc otrā ap 0,20 vienībām, bet pēc trešā – ap 0,30. No šī var secināt, ka tie tomāti, kas visbiežāk nonāk uz Latvijas iedzīvotāju galda, ir bagāti ar C vitamīnu.
5. Ziemas posmā tomātu cietība bija ap 3 vienībām, bet pavasara posmā vidējais rādītājs bija 6 vienības, kas liecina par to, ka pavasarī tomāti vēl nav pilnībā nogatavojušies, taču ziemas periodā tie ir nedaudz mīkstāki, nekā tiem būtu jābūt.
6. Arī ziemas periodā Rimi tomātu cietība bija ap 6 vienībām, kas norāda uz to, ka tomāti visu laiku tiek transportēti un uzglabāti vienādi, bez temperatūras svārstībā utt.
7. Nobeigumā var secināt, ka viskvalitatīvākie tomāti (pēc visiem rādītājiem) ir Rimi, jo to cietība visos periodos ir vienlīdzīga, C vitamīna saturs ir augsts. Arī pēc organoleptiskajām īpašībām un subjektīvā vērtējuma varētu teikt, ka Rimi un Eco ir vislabākie tomāti, taču būtu jāatturās no Latgales loģistikas tomātiem, jo to cietība neatbilst normām nevienā no posmiem, kā arī vizuāli tie ir daudz sliktāki nekā tomāti no Rimi un Eco.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Nosūtīt darbu e-pastā

Tavs vārds:

E-pasta adrese, uz kuru nosūtīt darba saiti:

Sveiks!
{Tavs vārds} iesaka Tev apskatīties interneta bibliotēkas Atlants.lv darbu par tēmu „Svaigu augļu un dārzeņu kvalitātes izvērtējums latvijas tirdzniecības tīklā”.

Saite uz darbu:
https://www.atlants.lv/w/616659

Sūtīt

E-pasts ir nosūtīts.

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook
Twitter

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties