Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
21,48 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:374283
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 31.01.2012.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 36 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2000. - 2010. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    7
1.  VESELĪBAS APRŪPES SISTĒMAS RAKSTUROJUMS UN FINANŠU RĀDĪTĀJU ANALĪZES ĪPATNĪBAS    10
1.1.  Veselības aprūpes sistēmas struktūra un finansēšana    10
1.2.  Veselības aprūpes sistēmas reformas    13
1.3.  Stratēģiskās vadīšanas process    16
1.4.  Finanšu pārskati un to analīzes nozīme uzņēmuma vadības lēmumu pieņemšanā    20
2.  SIA „X” SAIMNIECISKĀS DARBĪBAS RAKSTUROJUMS    32
2.1.  SIA „X” darbības raksturojums    32
2.2.  Uzņēmuma personāls, organizatoriskā struktūra un sniegto pakalpojumu apraksts    36
2.3.  Uzņēmuma vieta nozarē un finansiālās darbības novērtējums    38
3.  SIA „X” VADĪBAS STRATĒĢISKO LĒMUMU IETEKMES ANALĪZE UZ FINANŠU RĀDĪTĀJIEM    52
3.1.  O centra, kl. „B” un kl. „L” apvienošanas finansiālais novērtējums    52
3.2.  Klīnikas „G” pievienošanas ietekme uz finanšu rādītājiem 2008. gadā    62
3.3.  D centra reorganizācijas ietekme uz finanšu rādītājiem 2009. gadā    65
  Secinājumi un priekšlikumi    70
  Izmantotās literatūras un avotu saraksts    72
  GALVOJUMS    74
  PIELIKUMI    75
Darba fragmentsAizvērt

Secinājumi un priekšlikumi
Maģistra darba autors detalizēti analizējis SIA „X” vadības stratēģisko lēmumu ietekmi uz finanšu rādītājiem laika periodā no 2005. līdz 2010. gadam un darba gaitā izdarīja sekojošus secinājumus:
1. Uzņēmuma lielāko ieņēmumu daļu (77%) veido valsts finansējums stacionārajam un ambulatorajam darbam, tam ir zems diversifikācijas līmenis, kas to padara ļoti atkarīgu no valsts finansējuma, kurš sākot ar 2008. gadu katru gadu tiek samazināts, neskatoties uz to, ka ārstēto pacientu skaits nesamazinās.
2. Veselības aprūpes samazinātā finansējuma dēļ pacients ir spiests vairāk maksāt par ārstēšanas pakalpojumu, plus pacientam ir jāgaida garās rindās, kas uzņēmumam rada sliktas slavas reputāciju pacienta acīs.
3. SIA „X” ir līderis LR veselības aprūpes nozarē pēc ārstēto pacientu skaita.
4. Uzņēmus ir sakārtojis savu organizatorisko struktūru, izslēdzot struktūrvienību funkciju dublēšanos, lai panāktu efektīvāku resursu izlietojumu.
5. Uzņēmuma stratēģijas atbilst izvirzītajiem mērķiem un uzdevumiem. Maģistra darbā analizētie stratēģiskie lēmumi, kuru mērķis ir koncentrēt veselības aprūpes resursus, lai panāktu efektīvāku resursu izlietojumu un paaugstinātu veselības aprūpes pakalpojuma kvalitāti, ilgtermiņā kopumā atstāj pozitīvu ietekmi uz finanšu rādītājiem.
5.1. Uzņēmuma maksātspējas un saistību īpatsvara rādītāji palielinās, kas norāda uz to, ka uzņēmums ļoti daudz aizņemas ārējos līdzekļus savas darbības nodrošināšanai. Kā arī uzņēmuma kreditoru aprite dienās ir ļoti augsta, 2010. gadā kreditori apritēja 271 dienā. Tātad uzņēmums, kļūst nepievilcīgs kreditoriem.
5.2. Tomēr likviditātes rādītāji 2009. un 2010. gadā ir normas robežās un norāda uz to, ka uzņēmumam pietiek līdzekļu, lai jebkurā laikā norēķinātos par savām īstermiņa saistībām. Tātad preču un pakalpojumu piegādātājiem uzņēmums draudus nerada.
5.3. Uzņēmumam arvien lēnāk aprit aktīvi, ko galvenokārt izraisa pārlieku lielās investīcijas ilgtermiņa ieguldījumos (pamatlīdzekļos).
5.4. Pēc 2008. gada neveiksmes, visi uzņēmuma rentabilitātes rādītāji uzlabojas, izņemot bruto peļņas rentabilitātes rādītāju, kuram ir tendence samazināties kopš 2006. gada, tātad uzņēmuma pamatdarbība nes arvien mazāku peļņu, kas saistīts ar situāciju valstī un valsts finansējuma samazinājumu par katru ārstēto valsts pacientu.
5.5. Maģistra darbā pētīto stratēģisko lēmumu ieviešana kopumā uz uzņēmuma finanšu situāciju ir atstājusi pozitīvu ietekmi, jo uzņēmums no 2005. līdz 2010. gadam ir strādājis ar peļņu, izņemot 2008. gadu, kad tas cieta zaudējumus, kurus radīja pievienotās klīnikas „G” pirms pievienošanas uzņemtās saistības.

Autors pamatojoties uz maģistra darbā veiktajiem pētījumiem un izdarītajiem secinājumiem izvirza sekojošus priekšlikumus:
1. Lai mazinātu atkarību no valsts finansējuma autors iesaka uzņēmuma vadībai pēc iespējas ātrāk sākt attīstīt medicīnas tūrismu (t.i. piesaistīt pacientus no ārzemēm, kur ārstēšana ir sliktā līmenī vai ļoti dārga, salīdzinot ar Latviju), tādā veidā veicinot maksas pakalpojuma attīstību un uzlabojot uzņēmuma bruto peļņas rādītāja vērtības.
2. 2011. gada laikā veikt padziļinātu ilgtermiņa ieguldījumu aprites analīzi, kas ļaus noskaidrot cik efektīvi tie tiek izmantoti un dos iespēju vadībai pieņemt lēmumus līdzekļu efektīvākai izlietošanai, kā arī uzlabos ilgtermiņa ieguldījumu aprites rādītāja vērtības nākotnē.
3. Autors uzņēmuma vadībai rekomendē tuvākajā laikā neuzņemties papildus kredītsaistības, un palielināt pašu kapitālu. Tādā veidā uzņēmuma vadība uzlabos uzņēmuma kapitāla struktūru un maksātspējas rādītājus.
4. Lai veicinātu uzņēmuma attīstību autors iesaka uzņēmuma vadībai vairāk apgūt ES finansējumu, kas dos iespēju iegūt papildus līdzekļus telpu renovācijai, infrastruktūras sakārtošanai un pakalpojuma kvalitātes uzlabošanai.
5. Lai sekmētu Latvijas iedzīvotāju attīstību, zināšanas veselības aprūpes jautājumos, autors iesaka slimnīcas vadībai izmantot personāla iespējas, zināšanas un rīkot seminārus iedzīvotājiem, kas pēc autora domām mazinās smagi slimo pacientu pieplūdumu un dos uzņēmumam iespējas veidot lielāku pacientu apgozījumu, kā arī cels uzņēmuma labās slavas līmeni iedzīvotāju vidū.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties