Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
21,48 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:794789
 
Vērtējums:
Publicēts: 24.05.2012.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 63 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Darbinieku tiesiskās aizsardzības nepieciešamība un būtība maksātnespējas sistēmā    6
1.1.  Maksātnespējas sistēma    7
1.2.  Darbinieku aizsardzības modeļi    20
2.  Darbinieku tiesisko aizsardzību regulējošie tiesību akti un institucionālā sistēma    26
2.1.  Starptautiskie tiesību akti    26
2.2.  Nacionālie tiesību akti    31
2.3.  Darbinieku tiesiskās aizsardzības institucionālā sistēma Latvijā    33
3.  Darbinieka prasījums, tā iesniegšana un apmierināšanas kārtība    41
3.1.  Darbinieka prasījuma iesniegšanas pamats un saturs    41
3.2.  Darbinieka prasījuma iesniegšanas un izskatīšanas kārtība    45
4.  Darbinieku tiesiskā aizsardzība pārrobežu maksātnespējas gadījumā    55
5.  Darbinieku tiesiskās aizsardzība kredītiestādes kā darba devēja maksātnespējas gadījumā    60
  Nobeigums    64
  Annotation    66
  Аннотация    67
  Izmantotās literatūras un avotu saraksts    68
Darba fragmentsAizvērt

SECINĀJUMI UN PRIEKŠLIKUMI
Izpildot darba uzdevumus, un sasniedzot darba mērķi, autore ir šādi secinājumi:
1. Pasaules praksē tiek izmantotas divas maksātnespējas sistēmas: britu modelis, kura pamatā ir doma, ka bankrots ir kreditoriem parādu atmaksāšanas veids, kas tiek pavadīts ar uzņēmuma likvidāciju; amerikāņu modelis, kur bankrotam ir pretējs mērķis: atjaunot uzņēmuma maksātspēju, veicot reorganizācijas procedūras
2. Pasaules praksē tiek izmantoti vairāki darbinieku aizsardzības modeļi: uz darbiniekiem vērsta pieeja, bankrota prioritāte bez apdrošināšanas, bankrota prioritāte ar garantijas fondu. Taču parasti tiek izmantotas šo modeļu kombinācijas. Pasaulē vēl nav izstrādāta ideāla sistēma kā atrisināt darbinieku aizsardzības jautājumus uzņēmuma maksātnespējas gadījumā. Latvijā tiek izmantots modelis, kur būtiska ir kreditoru prasījumu apmierināšana, taču ar minimālu aizsardzību ar garantijas fonda palīdzību.
3. Likuma ” Par uzņēmumu un uzņēmējsabiedrību maksātnespēju ” mērķis bija maksimāla kreditoru interešu aizsardzība, tādēļ, lai īstenotu kreditoru kopumu intereses, lielākā daļa maksātnespējas procesu noslēdzās ar uzņēmuma likvidācijas procedūru, tādā veidā nenodot iespējas finansiālās grūtībās nonākušajiem komersantam veikt pasākumus uzņēmuma maksātspējas atjaunošanai. Turpretim Maksātnespējas likuma mērķis ir veicināt parādnieka maksātnespējas atjaunošanu un kreditoru interešu aizsardzību parādnieka ierobežotas maksātspējas vai maksātnespējas gadījumā.
4. Darbinieku aizsardzības darba devēja maksātnespējas gadījumā institucionālā sistēma ir atbilstoša. Valsts aģentūra „Maksātnespējas administrācija” rūpējas par to, lai darbiniekiem būtu pietiekams informācijas apjoms par rīcību darba devēja maksātnespējas gadījumā, taču informācija pārsvarā ir administrācijas mājas lapā. Trūkst publikācijas vispārējos Latvijas laikrakstos un izskaidrojošo materiālu personām reģionos.
5. Maksātnespējas reģistra izveidošanas un ieviešanas rezultātā galvenie ieguvēji ir komersanti, kuriem tiek radīta iespēja ātrā noskaidrot informāciju, vai, piemēram, darījuma partneris nav pasludināts par maksātnespējīgu, un darbinieki, kuru darba devējs var būt faktiski maksātnespējīgs, taču bez šāda reģistra būtu grūti noskaidrojams.
6. Kreditors (arī darbinieks) vairs nav pasīvā lomā, un viņam ir aktīvi jāseko līdzi savu debitoru darbībai, arī regulāri pārliecinoties, vai tie nav kļuvuši maksātnespējīgi. Maksātnespējas likums administratoram nenoteic pienākumu informēt kreditorus par attiecīgā subjekta maksātnespēju, jo šim nolūkam kalpo maksātnespējas reģistrs.
7. Darba devēja maksātnespējas gadījumā nav pietiekami aizsargāti tie darbinieki, kuri ir bijuši spiesti vai darba devēja mudināti ir paņēmuši bezalgas atvaļinājumu. Ja šāds atvaļinājums ir ildzis vairāk kā trīs mēnešus, darbinieks var saņemt vienīgi atlaišanas pabalstu.
8. Kredītiestāžu likumā darbinieku aizsardzībai nav pievērsta liela uzmanība, jo iespējams tiek paredzēts, ka darbiniekiem pienākošos maksājumus varēs apmaksāt no kredītiestādes ar likumu noteiktajām rezervēm. Ir noteikti mazāk gadījumu, kad var ierosināt kredītiestāžu maksātnespēju, taču šie gadījumi ir ļoti vienkārši sasniedzami.

Autore ir šādi priekšlikumi, lai uzlabotu darbinieku aizsardzības sistēmu darba devēja maksātnespējas gadījumā:
1. Izdarīt grozījumus likuma „Par darbinieku aizsardzību darba devēja maksātnespējas gadījumā” 5¹.panta pirmās daļas 1.punktā un papildināt, ka ierobežojumi attiecas uz biedriem, kuri ir ieņēmuši amatus biedrības izpildinstitūcijās un revīzijas institūcijās.
2. Noteikt likuma „Par darbinieku aizsardzību darba devēja maksātnespējas gadījumā” 5¹.panta pirmās daļas 1.punktā ierobežojumus tiem akcionāriem, kuriem ir/ir bijušas akcijas vairāk kā 5% apjomā.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −42,96 €
Materiālu komplekts Nr. 1322655
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties