Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:833029
 
Vērtējums:
Publicēts: 16.04.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 9 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Visas PET pudeles, kuras ar Latvijas Zaļā punkta starpniecību tiek savāktas, tiek pārstrādātas uzņēmumā «PET Baltija», kas ar PET pārstrādi nodarbojas kopš 2003. gada. Vispirms ražotne atradās Vecmīlgrāvī, taču, lai samazinātu roku darbu un konkurētu pasaules tirgū, Jelgavā, bijušās rūpnīcas RAF teritorijā uzbūvēta jauna un moderna PET pudeļu pārstrādes rūpnīca. Rūpnīca testa režīmā strādā jau no maija, bet 12. septembrī tā tiks svinīgi atklāta. Jaunajā ražotnē, kas izmaksāja piecus miljonus eiro (20% – ES finansējums), plānots pārstrādāt līdz 15 tūkstošiem tonnu PET pudeļu gadā. Ja par desu ražotājiem smej, ka tie pārstrādās pat cūkas kviecienu, tad PET pārstrādē ir līdzīgi – otrreizēji izmanto ne tikai pašas pudeles, bet arī plastmasas korķus un etiķetes, kā arī notekūdeņu priekšattīrīšanas sistēmas dūņas, kas satur PET smalkās daļiņas.
«PET Baltija» rūpnīcas jaudas spētu nodrošināt Latvijas un pat visu Baltijas valstu PET pudeļu pārstrādi, tomēr, ņemot vērā mūsu kūtrumu šķirot atkritumus, uzņēmuma darbiniekiem nākas mērot tālus ceļus, lai iepirktu šo vērtīgo otrreizējo izejvielu. Saplacināto pudeļu ķīpas ceļo pat no Kostarikas, Īslandes un Izraēlas, kaut Latvijā vien katru gadu atkritumos nonāk aptuveni 10 tūkstoši tonnu PET pudeļu.
Pārstrāde uzsākta 2004. gada maijā. A/S PET Baltija strādā nepārtrauktā režīmā, tā pārstrādes jauda ir ~18000t PET pudeļu gadā. Uzņēmums ir lielākais Baltijas valstīs savā nozarē un vienīgais Latvijā tāda veida pārstrādes uzņēmums, kas sadarbojas gan ar Latvijas, gan ārvalstu izlietotā iepakojuma savācējiem un piegādātājiem.
Viena 1,5 l PET pudele ar korķi sver 60 g. Vienā tonnā ir aptuveni 17 tūkstoši lielo PET pudeļu.
No Latvijā ražotajām PET pārslām ražo:
ķīpojamās stropes;
jaunu PET pudeļu preformas jeb sagataves;
PET plēvi, ko izmanto blisteriepakojumam. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1133375
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties