Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:612395
 
Vērtējums:
Publicēts: 23.02.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Vislielākā un galvenā koncentrācijas nometne ienaidnieka okupētajā padomju teritorijā bija Salaspils nāves nometne, ko vācu fašisti iekārtoja purvainā apvidū, 18 kilometrus no Rīgas, netālu no Rīgas- Daugavpils šosejas. Nometni sāka būvēt 1941. gada oktobrī. Prāvas grupas šeit ieveda jau 1941./1942. gada ziemā. Tūkstošiem dzīvību samala Salaspils nometnes šausmu dzirnās, darbodamās līdz pat 1944. gada septembrim, kad Padomju Armijas varenie triecieni piespieda fašistus bēgt no Rīgas pievārtes.
Nometni apjoza ar divām kārtām dzeloņstiepļu, uzbūvēja daudz sargtorņu. Visaugstāk- nometnes centrā- slējās daudzstāvu sargtornis ar ložmetējiem. Klajā vietā līdzās nometnes ceļa lokam atradās karātavas, lai ieslodzītie, ko dzina uz darbu un atpakaļ, redzētu pakārtos.
Iesākumā drošības policijas un SD vadītāji Salaspils nometni mēģināja izdēvēt par parastu ‘’darba un pāraudzināšanas’’ nometni, kurā sodu cieš likuma pārkāpēji. Par to vēstīja arī uzraksts uz nometnes vārtiem. Taču, kad šeit ieveda pirmās apcietināto grupas, atklājās, ka Salaspilī iekārtota koncentrācijas nometne politiskajiem ieslodzītajiem. Toreiz tā saucamās Ostlandes vadītāju sarakstē ar Hitlera kanceleju Berlīnē atrodama 1943. gada maijā datēta vēstule, kas to apstiprina: ‘’Ostlandē atrodas Salaspils darba un pāraudzināšanas nometne. Būtībā tā ir koncentrācijas nometne, kas pakļauta drošības policijas komandierim…’’
Arestētajiem bija jādzīvo uz ātru roku saslietās barakās , kurās griestu nemaz nebija.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1167661
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties