Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:169904
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 21.05.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    2
1.  ĒTIKAS JĒDZIENA IZPĒTE    3
2.  PROFESIONĀLĀS ĒTIKAS RAKSTUROJUMS    5
3.  ĒTIKAS KODEKSI    6
4.  TIESNEŠU ĒTIKAS KODEKSS    7
  SECINĀJUMI    8
  IZMANTOTĀS LITERATŪRAS SARAKSTS    9
Darba fragmentsAizvērt

Izvērtējot mūsdienu sabiedrības prioritātes, visbiežāk tiek runāts par izglītību un izglītotu sabiedrību. Konkurences apstākļos iegūtās profesijas kvalitāte nosaka jauno speciālistu iekļaušanos darba tirgū. Tādēļ izglītības jomā aktualizē cilvēka apziņas raksturīgo darbību- domāšanu, lielu uzmanību akcentējot uz ētiskās domāšanas nozīmi. Tas sekmē topošā speciālista personības attīstību, rosina apzināties sevi kā vērtību, iepazīties ar mūžīgām ētiskām vērtībām. Lai varētu apjaust, ko izsaka vārds ētika, jāapskata arī tādi jēdzieni kā tikumība un morāle.
Ētika ir mācība par morāli. Tā ir cieši saistīta ar filozofiju. Morālo prasību izpildīšana tiek sankcionēta tikai ar garīgās iedarbības formām, rīcības sabiedrisku vērtējumu un nosodījumu.
Rosinot speciālistu personības attīstību, jāņem vērā profesionālā ētika, kas ietver praktiskus apsvērumus, pieredzi un apceri, kā pilnveidot profesionālo darbību. Lai varētu runāt par profesionālo ētiku, ir jāaplūko jautājums par to, kas tad ir ētika, ko šis jēdziens nozīmē. Tad varam tālāk runāt par profesionālo ētiku, kas ietver sevī Tiesnešu ētikas kodeksu, noskaidrot, kādus tikumus un morālās vērtības ietver sevī ētikas kodeksi un kā tas var palīdzēt speciālistiem viņu profesionālajā darbībā.

Lai varētu runāt par profesionālo ētiku, vispirms jāapskata, kas ir morāle, ko šis jēdziens izsaka sabiedrībai, jo ētika ir māčība par morāli. Morāle( no latīņu val. „moralis”- tikumīgs) ir sabiedrisko normu, principu un noteikumu sistēma, kas tikumiski nosaka cilvēka rīcību sabiedrībā un viņa izturēšanos pret citiem cilvēkiem. Vēstures gaitā šie principi un normas mainās līdz ar sabiedrības attīstību. Morāle ietver ideālo programmu, kas orientēta uz saprātīgo un labo, kas ir cieši saistīts ar tikumību. Tikumības pamatā ir taisnīgums, gudrība, drosme un mērenība. Parasti tiek atzīmēti tikumi, kas izriet no cilvēka dabiskajām dotībām. Patiesa tikumība nav sasniedzama pamācības ceļā, bet cilvēkam tikumi jāmācās visu mūžu, vingrinoties ētiskā domāšanā, godīgumā, taisnīgumā, patiesīgumā, veidojot uzvedības paradumus, iemācoties sevi savaldīt.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,77 €
Materiālu komplekts Nr. 1130812
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties