Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:254297
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 13.09.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 9 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Valsts nozīmes arhitektūras piemineklis. Celta ap 1207. - 1209. g., pastāvēja no 13. - 16. gs. Atrodas Vecrīgā, Skārņu ielā 10/16 Baznīca celta no baltā dolomīta.
Bijusī Sv.Jura baznīca, kur tagad iekārtots Dekoratīvi lietišķās mākslas muzejs, ir vissenākā saglabājusies mūra ēka Rīgā. Pēc Rīgas dibināšanas bīskaps Alberts savu rezidenci būvēja tagadējās Sv.Jāņa baznīcas vietā un tai blakām ierādīja vietu romānikas stilā celtajai konventa tipa Zobenbrāļu ordeņa pils būvei. Zobenbrāļu pils baznīca – Sv.Jura kapela – pirmo reizi pieminēta Livonijas Indriķa hronikā 1209.gadā. tā ir vienīgā palikusī ēka no visa pils kompleksa, kas atradās tagadējā Konventa sētas vietā. Kopš tiem senajiem laikiem baznīca pieredzējusi garu un raibu vēsturi, tostarp arī ne mazumu kulta celtnei nepiedienīgas vardarbības.
Par baznīcu ar tiesībām lietot zvanu tā iesvētīta 1225. gadā. No 1226.gada baznīca kalpo ne tikai ordeņa brāļu vajadzībām, bet to atļauts apmeklēt arī pilsētniekiem. Taču reizē ar Rīgas pilsonību aug arī tās pretenzijas pret ietekmes sfēru pārdalīšanu, kas noved pie asiņainām sadursmēm ar ordeni. 13.gadsimta beigās un 14.gadsimta sākumā rīdzinieki vairākkārt noposta un nodedzina pili (ir ziņas, ka uzbrukumiem izmantots pat netālās Sv.Pētera baznīcas tornis, no kura rīdzinieki apšaudījuši pili ar degošām bultām). Šajās cīņās cieš arī Sv.Jura baznīca, kurai tiek nogāzts mūra tornis un krusts. Galu galā Rīgas namnieki karu zaudē un ir spiesti būvēt ordenim jaunu pili Daugavas krastā (tagadējo Rīgas pili).…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties