Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:509174
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 13.05.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 10 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Stereotipu būtība.    2
2.  Stereotipu un aizspriedumu izplatība.    3
2.1.  Rasu un etniskie stereotipi.    3
2.2.  Dzimumu stereotipi.    4
2.3.  Reliģija un stereotipi.    5
2.4.  Stereotipu un aizspriedumu slēptās formas.    6
3.  Stereotipu un aizspriedumu izcelsme, veidošanās mehānismi un to noturība.    7
3.1.  Sociālā pieeja.    7
3.2.  Emocionālā pieeja.    8
3.3.  Kognitīvā pieeja.    9
3.4.  Personības pieeja.    9
4.  Stereotipu pielietošana.    10
5.  Stereotipu kognitīvās sekas.    11
6.  Stereotipu ietekme uz saskarsmi.    12
7.  Stereotipu noturība, to atvieglošanas un izmainīšanas iespējas.    14
  Literatūras saraksts.    15
Darba fragmentsAizvērt

Stereotipi ir plaši pētīta joma. Ir atrodamas ļoti daudz dažādas definīcijas šim jēdzienam, taču vienotas definīcijas pašlaik vēl nav. Aizspriedums, stereotips, rasisms, seksisms – šie jēdzieni bieži pārklājās. Tādēļ ir svarīgi noskaidrot šo jēdzienu nozīmi.
Vienotības nav jautājumā par to, vai streotips un aizspriedums ir identiski vai atšķirīgi jēdzieni. Daudzos darbos aizsprieduma un stereotipa termini tiek lietoti ar vienādu nozīmi, piemēram, Čaplins stereotipu skaidro kā objekta, dzīvnieka, indivīda vai grupas aizspriedumaino uztveri (J.P.Chaplin,1985), taču man pieņemamāks šķiet D. Maiersa (David G. Myers, 1997) skaidrojums, kurā tiek atzīmēts, ka “stereotips – tas ir - vispārīgs pieņēmums par cilvēku sadalījumu grupās pēc tām vai citām pazīmēm. Un stereotips (pārliecība) - tas nav aizspriedums (ievirze).
Tāpat arī nav vienotības jautājumā par to, vai stereotips ir vai nav ar negatīvu noskaņu. Es savā darbā pieturēšos pie D.Maiersa (David G. Myers, 1997) uzskata, ka aizspriedumu jēga ir nepamatoti negatīva ievirze attiecībā pret kādu grupu un tās atsevišķiem locekļiem. Aizspriedums – tas ir vispār zināms nosodījums, kas indivīdā iedveš pārliecību pret citu indivīdu , pamatojoties tikai uz šī indivīda identifikāciju ar viņa grupu. Taču ir arī uzskati, ka arī aizspriedums, var būt gan pozitīvs, gan negatīvs (A.Reber, 1995) Citāda pieeja ir uzskats, ka arī stereotipi ir negatīva pārliecība (J.P.Chaplin,1985) – tādā gadījumā atšķirības starp stereotipiem un aizspriedumiem nepastāv.
Es savā darbā pieturēšos pie D.Maiersa uzskata, ka stereotipi var ietekmēt aizspriedumus. Sekot stereotipam nozīmē apkopot, apvienot, sakopot. Galvenā problēma ir nevis pats stereotips, cik ar to saistītā ievirze, kas liek pieturēties pie tās vai citas uzvedības. Šajā gadījumā stereotips pārvēršas par aizspriedumu. Aizspriedumi no stereotipiem atšķiras. Ja stereotips ir vispārināšana, kas atdala vienas grupas cilvēkus no citas grupas cilvēkiem, tad aizspriedumiem nāk klāt arī spriešana terminos “labs” un “slikts”, kurus izsaka par citiem cilvēkiem, pamatojoties uz viņa grupu, pat nepazīstot šo cilvēku un nezinot viņa rīcības motīvus. (Годфруа Ж., 1996)
Aizspriedums – tā ir ievirze, jeb noteikts jūtu kopums ar tendenci rīkoties noteiktā veidā pēc savas pārliecības; tā ir negatīva ievirze, orientācija, sprieduma izvirzīšana.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1138201
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties