Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:540457
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 15.06.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Laiks, kad mūzikā valda renesanses stils, ir apmēram 1400.g. – 1600. gadi. Renesanses sākums ir apmēram 1324. gads, kad Filips de Vitri uzraksta traktātus ar nosaukumu „Ars nova”, kurā izklāsta jauno domāšanas veidu. 1597. gadā Džakopo Peri (Jakopo Perri) uzraksta muzikālu drāmu „Dafne” (operas žanra dzimšanas gads). Opera ir vadošais žanrs baroka laikmetā. 1600. gadu var uzskatīt par jaunā mūzikas laikmeta sākumu. Pats vārds renesanse tulkojumā no latīņu valodas nozīmē atdzimšana (renesans). Tas ir laiks, kad atdzimst antīkās kultūras idejas, jo pirms tam, viduslaikos, baznīca bija iznīcinājusi visu, kas bija sasniegts antīkajā kultūrā. Baznīcā galvenais bija Dieva vārds un mūzika tam visam bija tikai pakārtota. Renesansei ir raksturīgs humānisms jeb cilvēciskums. Centrā ir cilvēks un tā garīgās vērtības. Jaunais mūzikas laikmets iegūst nosaukumu Ars nova. Renesanses laikā iepriekšējais domāšanas veids tika uzskatīts par nežēlīgu un necilvēcisku, to sauca par Ars antiqua – seno mākslu. Arī garīgā mūzika tiek vērsta uz publiku. 19. gadsimtā komponisti sāk piedomāt pie teksta. Šajā laikā notiek atgriešanās pie sākotnējām garīgās mūzikas tradīcijām uz Denesamses, Palestrīnas, Bruknera, daiļradi. Šādu virzienu mūzikā sauc par ceciliānismu.

Šim laikmetam raksturīgs:
1) Cilvēciskums visos iespējamajos veidos, komponisti visu rada pielietojot un apjūsmojot visas labākās cilvēka īpašības.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −1,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1113684
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties