Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:421684
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 31.01.2013.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

8.Galvenās atziņas.
Izlase „Ex Libris” ir ļoti nozīmīga, lai iepazītu Ojāra Vācieša daiļradi kopumā, jo krājums atspoguļo darbus, kas tapuši 20 gadu garā laikaposmā, bet, kas vēl būtiskāk, izlasē iekļauti lielākoties darbi, kas nav iznākuši agrāk cenzūras dēļ. Šis aspekts parāda to, ka „Ex Libris” ir divtik dārgs krājums, kas var kalpot, gan literatūrzinātniekiem, lai labāk izprastu autoru, gan vēsturniekiem, lai iepazītu laikmetu, kas atklāts izlasē esošajos darbos.
Vācietis dzīvoja laikā, kad māksliniekam vajadzēja saskarties ar neskaitāmiem pārbaudījumiem. Visgrūtākais noteikti bija sadzīvot ar sociālreālismu un cenzūru, kas ierobežoja dzejnieku. Zināms māksliniekam nav lielākas nelaimes kā nespēja darīt to, ko vēlies. Rakstīt tā, lai to publicē, nevis rakstīt tā, lai būtu līdz galam pateikts viss, ko vēlies. Tieši tāpēc šī grāmata tik nozīmīga, jo Vācietis turpināja rakstīt arī tad, ja zināja, ka darbi netiks publicēti uzreiz , pat dzīves laikā ne. Viņš netiecās pēc atzinības ar šiem darbiem, bet gan pildīja savu mākslinieka pienākumu pret lasītāju.
Izlasē izskan vairāki motīvi, bet man tuvākais noteikti ir šis laikmeta motīvs, kas varbūt dažreiz asi, tomēr atklāj tā laika sabiedrību, varu un dzīvi kopumā. Šajos dzejoļos Vācietis pierāda to, ka viņam rūpēja laiks, kurā viņš dzīvoja. Rūpēja vairāk kā cilvēks spēj paciest un panest, īpaši, ja tu nevaru par to runāt. Varbūt šis arī ir iemesls, kādēļ autora dzīve aprāvās pāragri, taču Ojārs Vācietis ir atstājis neizsakāmi bagātu mantojumu, kas ir tik ļoti dažāds pēc savas būtības. Arī man Vācietis saistās ne tikai ar izlasi „Ex Libris” vai citiem dzejas krājumiem, bet arī ar bērnu literatūru, kas sākusmkolas laikā ikgadu izskanēja „Astoņu kustoņu svētkos”.
Izlasē „Ex Libris” dzejolī „Cik daudz ir vajadzīgs ...” izskan rindas: „dažs tā i nomirst, sevī klausīdamies tikai”. Taču Ojārs Vācietis spēja saklausīt gan laiku, kurā dzīvoja, gan sev apkārt esošos notikumus. Tieši tāpēc viņa darbus saklausa vēl arī šodien.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1329215
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties