Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:569929
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 08.07.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 10 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    3
1.  SITUĀCIJA KARTUPEĻU RAŽOŠANĀ LATVIJĀ    4
2.  LITERATŪRAS APSKATS PAR KARTUPEĻU AUDZĒŠANU    7
3.  LAUKSAIMNIECĪBAS VALSTS POLITIKA    12
3.1.  Nodokļi    12
3.2.  Valsts atbalsta politika lauksaimniecībā    13
4.  KARTUPEĻU AUDZĒŠANAS IZMAKSAS    15
5.  PRODUKCIJAS REŽOŠANĀ NEPIECIEŠAMIE RESURSI UN TOIZMANTOŠANA    18
  SECINĀJUMI    20
  IZMANTOTĀS LITERATŪRAS SARAKSTS    21
Darba fragmentsAizvērt

Kursa darbs tiek rakstīts par kartupeļu ražošanu un tā ir viena no galvenajām augkopības nozarēm Latvijas lauksaimniecībā. Kartupeļi ir viens no tiem produkcijas veidiem, ar kuru Latvija var nodrošināt iekšējo tirgu, bet ar pārstrādes nozarēs ražoto produkciju mūsu kartupeļu audzētāji spēj iziet arī ārējā tirgū. Ap 30-40 % izaudzēto kartupeļu, kurus neizmanto pārtikai, pārstrādei vai sēklai, tiek izmantoti lopbarībai. Pēdējos gados nav vērojamas būtiskas kartupeļu platību un ražības tendences izmaiņas. Kartupeļu audzētāju platību lielums ir atkarīgs no pielietotās tehnoloģijas, realizācijas iespējām un saimniecības kooperācijas. Kartupeļu ražošanas nozarē mazs īpatsvars ir specializētām preču produkcijas ražotājām saimniecībām.
Kursa darba mērķis ir apskatīt kāda situācija ir kartupeļu ražošanā visā valstī.
Darba mērķa sasniegšanai veicamie uzdevumi:
1. Raksturot kartupeļu ražošanu kā nozari;
2. Izpētīt un iepazīties ar literatūru par attiecīgo kursa darba tēmu;
3. Izpētīt lauksaimniecības valsts politiku.
Kartupeļi ir tradicionāla Latvijas kultūra jau gadsimtiem ilgi un tos audzē vai katrā lauku saimniecībā, lielākoties savas ģimenes vajadzībām. Kartupeļu ražošana ir ļoti sadrumstalota, jo 96,8 % saimniecību tos 2003. gadā audzēja platībās mazākās par 1 ha un tas bija 73,9% no kopējām kartupeļu stādījumu platībām. Vairāk par 5 ha kartupeļus audzēja 496 saimniecībās. (skat. attēlu nr.1)Kartupeļu stādījumu platības pēdējos gados nemainās, bet ražības un kopražas ir atkarīgas no katra konkrētā gada laika apstākļiem. Tas izskaidrojams ar salīdzinoši nelielo daļu kartupeļu (13,3 % no kopējām kartupeļu platībām), kas tiek audzēti ievērojot visas agrotehniskās prasības un jaunākās tehnoloģijas un ļauj iegūt stabilas un pietiekami augstas ražas arī mazāk labvēlīgos klimatiskajos apstākļos.
2004.gadā par 5.7 tūkst. ha jeb par 10.4% sarukušas kartupeļu stādījumu platības, samazinājusies arī to vidējā ražība un iegūtā kopraža - par 110.6 tūkst. tonnu jeb par 15.0% salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, ziņo Centrālā statistikas pārvalde. [8]
Kopš 2004. gada 1. maijā paplašinoties Eiropas Savienībai, arī tās kartupeļu platības gandrīz divkāršojušās, bet raža palielinājusies tikai par 50%. Jaunajās dalībvalstīs kartupeļus audzē lielākoties nelielas nespecializētas saimniecības, daudzām ir slikts tehniskais nodrošinājums. Laistāmo sistēmu trūkums padara zemniekus lielā mērā atkarīgus no laikapstākļu untumiem. Arī produkcijas kvalitāte neatbilst Rietumeiropas valstu prasībām (lai gan Eiropā nav vienota kvalitātes standarta kartupeļiem). Tomēr atsevišķas saimniecības Austrumeiropas valstīs neatpaliek no kolēģu līmeņa. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties