Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:355774
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 05.01.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 1 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Indiešu mūzikai vienmēr ir bijusi stipra ietekme uz klausītāju. Mūzika atspoguļo dievu valodu. Pāreja no relatīva klusuma uz spontānu skaņu ir spēcīgs pārdzīvojums. Nav daudz tādu vērtību, kas vienlaikus spētu gan paātrināt asinsriti, gan pacilāt garu un prātu. Šī mūzika nekur nepazūd, tā paliek ēterī un pārskan pasauli. Šīs senās skaņas neizmirst, tās var sasniegt izmantojot tika meistarīgi radītus instrumentus. Senās melodijas atgriežas, jaunās dzimst.
Literatūras pieminekļi dod iespēju spriest, ka mūzika izsenais bijusi kopienas dzīves sastāvdaļa, ka katrai ciltij bijuši savi dziedoņi – himnu izpildītāji reliģiskos un maģiskos rituālos. Rituālu dziedājumi atspoguļoti vienā no vissenākajiem Indijas rakstu pieminekļiem – Rigvēdā, kas attiecināms uz II gadu tūkstoti pirms mūsu ēras. Vēlākie traktāti liecina par nostabilizētu, attīstītu mūzikas sistēmu, kuras pamatā ir septiņas skaņas, kas atbilst eiropeiskai gammai. Taču ar palīgskaņām – šruti (vismazākais intervāls – apmēram viena ceturtā daļa toņa) oktāva ietvēra 22 skaņas, kas radīja plašas iespējas dažādu skaņu veidošanā. Indijā izplatītā improvizācijas prakse sakņojas krāgās. Rāgas ir īpaši skaņkārtiski ritmiski veidojumi ar improvizācijas struktūru un īpašu saturu. Ar krāgām (to skaits sniedzas simtos) centās izraisīt klausītājos noteiktas jūtas un emocionālos stāvokļus. Rāgu izpilde tika attiecināta uz konkrētiem gadalaikiem un pat dienas stundām. Līdztekus krāgām improvizāciju regulēja arī ritmiskie varianti tala, kuru daudzveidība bija sevišķi svarīga, ņemot vērā indiešu mūzikas vienbalsīgo dabu. Instrumentālā mūzika Indijā bija saistīta ar poēziju, dziedāšanu un dejošanu.

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1143002
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties