Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:715583
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 20.01.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 8 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Novērošana

Novērošana- ir sistemātisks process, kas pēta cilvēku izturēšanās veidus, priekšmetus un dažādus gadījumus nepielietojot izjautāšanu vai citādi komunicējoties ar tiem.
Novērošana nozīmē fiksēt patērētāju darbības vai notikumus tirdzniecības vietā. Pastāv vairāki novērošanas veidi:
Dabiskā un iedomātā novērošana: dabiskā novērošanā tiek fiksētas patērētāju darbības, kas notiek reālā vidē, piem., cilvēki iepērkas pārtikas veikalā. Iedomātā novērošanā, savukārt, tiek radīta mākslīga vide, piemēram cilvēki iepērkas simulētā pārtikas veikalā.
Slēptā un atklātā novērošana: atšķirība ir tajā, vai cilvēki apzinās, ka tiek novēroti vai neapzinās. Slēptu novērotāju vajadzētu izmantot gadījumos, kad cilvēki uzvestos citādi, zinot, ka tiek novēroti. Lai slēptu novērošanu, tiek izmantoti divpusējie spoguļi, slēptās kameras un novērotāji pārdevēju tērpos.
Strukturētā un nestrukturētā novērošana: Strukturētā novērošana ir piemērota, ja izpētes mērķis ir skaidri definēts un ir skaidri zināms, kādi patērētāju uzvedības veidi ir jāfiksē. Nestrukturētā novērošana ir piemērota, kad nepieciešama elastīga novērošana un mērķis vēl ir jādefinē.
Tiešā un netiešā novērošana: tiešā novērošana fiksē notikumus, tieši tad, kad tie notiek, netiešā novērošana nozīmē fiksēt sekas kādiem pagātnes notikumiem.
Cilvēka un mehāniskā novērošana: Dažās situācijās fiksējamo notikumu skaits vai ātrums liek izvēlēties mehānisku vai elektronisku novērošanu. Piemēram, tirgotāji izmanto elektriskas ierīces, lai saskaitītu cik cilvēki ir apmeklējuši veikalu; viņi izmanto videokameras un monitorus, lai analizētu pircēju uzvedību. Daži uzņēmēji lieto nemanāmu infrasarkanās gaismas staru, kas fiksē pircēju acu kustības, tādējādi iegūstot informāciju par precēm, kuru iepakojums piesaistījis pircēja uzmanību. Šī metode palīdz pārtikas produktu ražotājiem uzlabot viņu iepakojuma dizainu.

Tirgotājiem patīk novērošanas metode, jo tā parāda, ko pircēji patiesībā dara, nevis, ko viņi sakās darām. Tikai ar novērošanas metodes palīdzību, tirgotāji var būt pārliecināti, ka pircēju darbība noteiktās situācijās ir tieši tāda, kādu viņi redz.
Tomēr tikai ar novērošanas metodes palīdzību netiek izskaidrota pircēju rīcības motivācija, tāpēc daži tirgotāji gan intervē pircējus, gan ieraksta viņu rīcību.
Cilvēku novērošana, kad viņi lieto produktus viņu dabiskajā vidē (piem., mājās), ir īpašs novērošanas paņēmiens, aizgūts no antropoloģijas un saukts par etnogrāfiju.


Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties