Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka

Bēgļi, un ko ar tiem iesākt?  (3)

Autora bildeAutors: Jānis Lapāns / Rīgas Imantas vidusskola Vērtējums:  +51
Vērtējums:  +51

Bēgļi ir milzīga problēma Eiropā un daudzās Tuvo Austrumu valstīs, kā, piemēram, Libānā, Jordānijā un Turcijā. Ko darīt?
Lielā plūsma ir jāaptur, bet ar robežu noslēgšanu izlīdzēt nevarēs, jo tas tikai palielinātu bēgļu mēģinājumus „ieslapstīties” Eiropā, izmantojot nedrošu transportu, tas varētu palielināt bojā gājušo bēgļu skaitu.
Ar problēmu ir jācīnās tās rašanās vietās – Lībijā, Sīrijā un citur – , izmantojot diplomātiju, mēģinot uzlabot situāciju zemēs, no kurām nāk bēgļi, jo tajās ir ekonomiskas problēmas un bieži arī karš vai bruņoti ielu nemieri autoritāru režīmu un korumpētas valdības dēļ. Jāorganizē pārrunas ar šo valstu valdību un jāpiedāvā iedzīvotājiem medicīniska un citāda palīdzība.
Tomēr daudz sarežģītāka ir situācija, kad bēgļi nāk no valstīm bez karadarbības vienkārši zemā dzīves līmeņa dēļ. Manuprāt, jāizveido profesionāla bēgļu „šķirošanas” komiteja, kas piešķirtu bēgļa statusu tikai tiem, kas nāk no valstīm, kurās notiek karadarbība.
Es arī pilnīgi piekrītu ASV sistēmai uzņemt tikai dažus desmitus tūkstošu to bēgļu, kas spēs integrēties sabiedrībā, kaut arī ASV ir viena no lielākajām valstīm pasaulē. Piemēram, Eiropas valstis, kā Zviedrija un it īpaši Vācija, ielaiž savā teritorijā nekontrolētas bēgļu plūsmas, kaut arī šīs valstis ir salīdzinoši mazas. Ir grūti integrēt 100’000 bēgļu, bet integrēt pusmiljonu ir praktiski neiespējami, un pat bagātākajām Eiropas valstīm tas var izrādīties par dārgu.
Viena no lielākajām problēmu zonām ir Sīrija, kurā darbojas “Daesh”.
Nostabilizējot situāciju Sīrijā un Irākā, varētu arī daļēji atrisināt bēgļu problēmu, taču, lai to izdarītu, būtu jāizskauž “Daesh”, tomēr tas nav tik vienkārši, jo, lai arī viņi paši sevi sauc par valsti un ir ieņēmuši samērā lielu teritoriju, “Daesh” nemaz nav valsts, bet gan milzīga teroristu organizācija, kas radusies no “Al-Qaeda” un citiem islāmistu teroristiskajiem grupējumiem un guvusi milzīgus panākumus. Valsti var pieveikt militāri, bet šādu grupējumu, kas ir tikai teorētiski centrēts noteiktos areālos, nevar pieveikt, atbrīvojot tā ieņemtās zemes. “Daesh” jeb Islāma valsti var apturēt, tikai samazinot teroristiski noskaņoto islāmticīgo jauniešu skaitu, kas pievienojas “Daesh”. Tieši plašā rekrutēšanas kampaņa un sociālie tīkli padara “Daesh” spēcīgu, taču ar kontu bloķēšanu vien nepietiek, ir nepieciešama antipropaganda, ir jāpanāk, lai jaunieši saprastu, ka islāms nav vardarbība.
Daudzi kaujinieki nāk no jaunattīstības valstīm, kurās ir zems dzīves līmenis, viņi domā, ka, pievienojoties ekstrēmistiem, viņi iegūs labu dzīvi, bet, patiesībā, viņi tiek izvēlēti par pašnāvniekiem, spridzinātājiem. Arī Latvijā ir islāmticīgie, un mums būtu jāpasargā savi pilsoņi no “Daesh” propagandas. Lai arī esam iestājušies gan NATO, gan ES, bieži vien uztveram pasaules problēmas kā uz sevi neattiecināmas, bet 21. gadsimtā mums būtu jādomā kā eiropiešiem, nevis tikai kā baltiem un latviešiem.

Ko darīt ar bēgļiem, kas jau ir Eiropā? Ir saprotams – visi bēgļi integrēties nespēs, jo lielākā daļa no viņiem nezina nepieciešamās valodas un daudziem nav arī vajadzīgo prasmju, lai iekļautos darba tirgū, kas Eiropā nemaz nav tik liels. Eiropa, tai skaitā arī Latvija, nevar atļauties uzturēt bēgļus, kuriem jāmaksā pabalsti, bet kas nedod nekādu pienesumu valstij. Ir svarīgi organizēt bēgļiem darba vietas, piemēram, lauksaimniecībā un citās jomās.
Manuprāt, svarīga ir arī mūsu attieksme pret bēgļiem. Ja mēs izturēsimies pret viņiem ar nepatiku, viņi mums kļūs par daudz lielāku nastu. Ja viņus atbalstīsim un
centīsimies integrēt, viņi, iespējams, drīz kļūtu finansiāli neatkarīgi un maksātu nodokļus valstij.

Šobrīd svarīgākais ir apturēt bēgļu plūsmu un rast iespēju sūtīt atpakaļ tos, kas ieradušies Eiropā vienkārši “piepelnīties”. Es lielā mērā esmu par bēgļu uzņemšanu saprātīgā daudzumā, bet tikai tiešām kara apdraudēto bēgļu uzņemšanu, kas meklē drošību, nevis pabalstus. Bez situācijas nostabilizēšanas Sīrijā no bēgļu plūsmas atbrīvoties nav iespējams, un Eiropas Savienībai vajadzētu domāt ne tikai par bēgļiem, kas jau ir Eiropā, bet arī par to, lai mazinātos potenciālo bēgļu skaits.

Jānis Andis Lapāns,7.kl.
Komentāri
Ineta Stabulniece04.03.2016. 11:26
Lieliski!
Inga Liepiņa23.02.2016. 20:01
Labi uzrakstīts!
Rita Umbrase07.02.2016. 21:13
Lielisks un interesants raksts!

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties