Tavs profilsProfils
Tavi darbiDarbi
Pievienot darbus
Atzīmētie
 
  • Neviens darbs nav atzīmēts!
Skatītie
GrozsGrozs
Reģistrēties
Ienākt
Autors:
Vērtējums:
Līmenis: Augstskolas
Publicēts: Literatūras saraksts: 17 vienības
Valoda: Latviešu Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Anotācijas    3
  Ievads    5
1.  Teorētiskā daļa    7
1.1.  Sabalansēta uztura nozīme bērna augšanā un attīstībā    7
1.1.1.  Bērnu veselības stāvoklis Latvijā    8
1.1.2.  Problēmu raksturojums skolēnu uztura izvēlē    10
1.2.  Uzturvielu nozīme organismā    11
1.2.1.  Skolas vecuma bērniem nepieciešamās uzturvielas    12
1.2.2.  Galveno uzturvielu raksturojums    12
1.2.2.1.  Olbaltumvielas    12
1.2.2.2.  Oģļhidrāti    13
1.2.2.3.  Lipīdi    14
1.2.2.4.  Minerālvielas    15
1.2.2.5.  Vitamīni    16
2.  Pētnieciskā daļa    20
2.1.  Pētījums par ēdināšanas organizāciju X vidusskolā    20
2.1.1.  Pētniecisko metožu apraksts    20
2.1.2.  Pētniecisko rezultātu analīze    21
2.1.2.1.  Intervijas datu apkopojums    21
2.1.2.2.  Anketēšanas rezultātu analīze    22
2.2.  Sabalansētas ēdienkartes sastādīšana    32
2.2.1.  Skolā piedāvātās ēdienkartes uzturvērtības novērtējums    33
2.2.2.  Sabalansētas ēdienkartes piemērs    36
  Secinājumi    39
  Priekšlikumi    41
  Izmantotās literatūras saraksts    42
Darba fragmentsAizvērt

Latvijas Veselības ministrijas izstrādātajā „Sabiedrības veselības stratēģijā” uzsvērts, ka ģimene un skola ir divi nozīmīgākie kolektīvi, kas sniedz pamata ieguldījumu skolas vecuma bērnu personības attīstībā un vērtību sistēmas izveidē. Tas ir vispateicīgākais laiks, lai ietekmētu viņu uzskatu veidošanos, īpašu nozīmi pievēršot skolēnu iespējām izkopt ar veselību saistītās iemaņas attiecībā uz veselīga un dzīvesveidam atbilstoša uztura izvēli. Tas nākotnē veicinātu dažādu veselības problēmu samazinājumu, kuru cēlonis būtu nepilnvērtīga uztura izvēle skolas gados.
Kā liecina Veselības veicināšanas valsts aģentūras veiktā Latvijas skolēnu veselības paradumu pētījuma rezultāti par 2005./2006. m.g., katrs ceturtais skolēns ēd saldumus vismaz vienu reizi dienā. Arī čipsi un atspirdzinošie dzērieni ir iecienīti skolēnu vidū.
Biežāk lietoto produktu sarakstā maz tiek minēti augļi, dārzeņi, dažādi putraimi, izplatīta ir ēšana maltīšu starplaikos. Lielākai daļai skolēnu jau agri no rīta nav laika paēst, daži vispār neēd. Iemesli, kāpēc tik liela vērība ir jāpievērš veselīga uztura paradumu veicināšanai gan skolā, gan mājās, ir gremošanas orgānu slimību un aptaukošanās problēmu lielā izplatība Latvijā.
Sabalansēta uztura izvēle, ēdienreižu regularitāte un skolu ēdināšanas uzņēmumu ieinteresētība daudzveidīga un veselīga piedāvājuma nodrošināšanā ir svarīgākie faktori, lai uzlabotu bērnu un pusaudžu veselības stāvokli un veicinātu skolu ēdināšanas organizācijas sistēmas pilnveidošanos. Tādēļ autors nolēma izanalizēt esošo situāciju skolēnu uztura izvēlē un skolas ēdināšanas uzņēmuma organizāciju, izstrādājot priekšlikumus kopējās situācijas uzlabošanai.
Diplomdarbam tika izvirzīts šāds mērķis: izpētīt un apzināt skolas vecuma bērnu veselīga uztura nodrošināšanas iespējas, teorētiski pamatojot tā nozīmi un raksturojot pašreizējo situāciju vienā no skolas ēdināšanas uzņēmumiem.
Šī mērķa sasniegšanai, tika izvirzīti šādi uzdevumi:
1.Apkopot literatūru par veselīga uztura principiem un svarīgākajiem priekšnoteikumiem;
2.Iegūt datus par skolēnu ikdienas uzturu;
3.Izpētīt pašreizējo situāciju skolēnu uztura kvalitātes jomā;
4.Izveidot pilnvērtīga uztura ēdienkarti skolas ēdināšanas uzņēmumam laika periodam – vienai nedēļai;
5.Izdarīt secinājumus un izstrādāt priekšlikumus skolēnu uztura pilnveidošanai.…

Autora komentārsAtvērt

Nosūtīt darbu e-pastā

Tavs vārds:

E-pasta adrese, uz kuru nosūtīt darba saiti:

Sveiks!
{Tavs vārds} iesaka Tev apskatīties interneta bibliotēkas Atlants.lv darbu par tēmu „Skolēnu veselīga uztura nodrošināšana”.

Saite uz darbu:
http://www.atlants.lv/w/168181

Sūtīt

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase Google

Neesi reģistrējies?